Avui enceto una sèrie d’entrades relacionades amb el Framework de JavaScript Dojo Toolkit.
Dojo Toolkit és una llibrería modular JavaScript Open Source dissenyada per a realitzar el desenvolupament de forma més ràpida i fàcil d’aplicacions multi-plataforma, javascript-Ajax i web. El món web ha anat canviant en els darrers anys pel que fa al cantó de les aplicacions del servidor, però el cantó del client no s’ha quedat enrere i és aquí on frameworks com jQuery, Yui, Prototype i Scriptacoulos, qooxdoo i Dojo Toolkit prenen força. Aquests frameworks expandeixen les capacitats dels navegadors i la seva interfície d’usuari es quasi calcada a qualsevol aplicació local, com per exemple aplicacions fetes en AWT, SWT, Swing, Qt, …
Bé, ara que ja he fet una breu descripció del que és Dojo, descriuré de que es composa Dojo.
Dojo està dividit en tres projectes:
- Dojo: és el cor sobre el que està desenvolupada la llibrería. Només incloent el fitxer dojo.js s’accedeix a característiques com animacions, Ajax, modularització, drag and drop localització, internacionalització, …
- Dijit: és la llibreria de Interfaç Gràfica (UI) de Dojo que permet afegir afegir molts dispositius per exemple per a mostrar formularis, calendaris, …
- Dojox: són les extensions de Dojo, i conté molts subprojectes que poden estar en fase alfa o bé ser completament estables.
A part també hi ha un quart projecte anomenat DojoC que és un repositori extern SVN utilitzat per DojoCampus i que conté una varietat de widgets, tutorials i altres demostracions, tot i que no es garanteix el seu funcionament.
Per últim afegeixo uns quants links útils per a consultar la documentació de Dojo:
En el proper article tractarem el mode com instal·lar la llibrería i utilitzar-la en un projecte web: Dojo Toolkit (II). Com instal·lar Dojo.